Ik ben couveusekind
Jij bent daar plotseling. Te vroeg, te klein of ziek. In de meeste gevallen welkom op de wereld. Het is nodig om je in een couveuse te leggen. De start van je leven was moeilijk, misschien zelfs al in de buik van je moeder. In ieder geval ben je als baby meestal direct bi je moeder weggehaald en letterlijk van haar en de buitenwereld gescheiden. Voor je ouders en voor jou was het pittig.
Je wilt er niet buiten vallen, toch is je start kwetsbaar, en sta je meestal al met een behoorlijke achterstand achter vergeleken bij baby’s die natuurlijker en veiliger geboren zijn.
Je moet blij zijn (dat je leeft) als couveusekind. Maar hoe zit het met minder prettige zaken rondom en in het leven van een couveusekind? De start heeft meer ondersteuning nodig om op gang te komen en stabiel te worden en blijven dan bij veel andere geboortes. Er is vaak (te) veel licht, geluid, beweging en chaos om je heen. Je wordt hoe best iedereen misschien ook doet, constant overprikkeld, dag in dag uit. Misschien maak je als baby ook nog het verlies mee van je tweeling- of meerlingbroer of zusje mee. Gelukkig ben je blijven leven en is er meer passende medische zorg dan ooit.
Toch zit er een keerzijde aan. Het Bonus Preemieprobleem. Er is vaak voor lange tijd geen contact met de ouders, waarbij de moeder-kindbinding een flinke deuk kan oplopen. Veel chaos, toeters en bellen om jou heen zorgen voor onrust en angst. Het aantal keren dat je liefdevol aangeraakt wordt is minder dan het aantal keren dat je aangeraakt bent voor pijnlijke procedures (maagsondes, beademing, infuusjes, prikjes en operaties) of als routinematige handelingen moesten volgen. Je moest dit vaak moederziel alleen ondergaan. Misschien kreeg je ook geen optimale voeding.
Zeker in de jaren ‘70 en daarvoor, maar ook de decennia daarna had zo hun eigen protocollen en ideeën. In deze tijd komt er gelukkig meer kennis. Over alles wat toen gewoon leek of gedaan werd, komt meer bekendheid, evenals over de eventuele gevolgen. Dat kan behoorlijk confronterend zijn want alles wat wij voor waar aangenomen hebben kan daarmee ook in een heel ander perspectief komen te staan. Bij het Bonus Preemieprobleem heeft de verpleging toen meestal niet bij stil gestaan. Misschien heb jij daar ook nooit bij stil gestaan?!. Misschien hebben je ouders, je omgeving, je werkgever er nog nooit bij stil gestaan.
Vaak zie je dat ex-couveusekinderen gedeelde patronen hebben en gedrag, fysieke gevolgen, problemen en beperkingen hebben die op zichzelf staand bekeken worden. Ook worden ze niet aangepakt bij de oorsprong van het mogelijke ontstaan daarvan.
Hoe wordt jou leven wel of niet tot op vandaag nog bepaald door je eerste levenservaring? Wat is het gevolg van je vroeggeboorte en/of couveusetijd? En wat zijn “normale” (ontwikkelings-) problemen?
Het is inmiddels ook bekend dat problemen tijdens de zwangerschap nog generaties lang door kunnen werken omdat baby’s de gevolgen van een gecompliceerde zwangerschap meedragen (zonder dat ze dat bewust hoeven te zijn).
Ook vanuit andere onderzoeken is er veel over couveusekinderen bekend. Mogelijk bereikt deze informatie jou via de media. Wat kun en moet je er dan mee? Het gaat over jou, maar jij zit met bepaalde vragen. Misschien durf je niet in contact te treden met anderen over je problemen. Bovendien geldt dat we net als iedereen niet gebruik hebben kunnen maken van voortschrijdende inzichten. Ook die inzichten kunnen gevoelens van jaloersheid of anderszins oproepen. Je hebt leren leven met de gevolgen van je vroeggeboorte. Vaak kan geruststelling op veel van bovenstaande thema’s je verder helpen.
Wij zijn er voor jou! Jij telt, jou ervaring telt.
Hoe reageerde jou (baby-)lichaam op de start. Wanneer mocht jij bijkomen van je verhaal? Hoe zit het met het eventuele verwerkingsproces van jou? Welke drempels en belemmeringen ervaar(de) jij? Met wie kon jij delen waar je last van had? Hoe denk jij over je zelf?
Wij willen meer stil staan bij hoe het met groter wordende adolescente en volwassen couveusekinderen gaat!. Wat zijn zij allemaal tegengekomen in hun leven tot nu toe en hoe gaat het nu met ze? Welke ervaringen en uitdagingen hebben ze nu ze volwassen zijn? Wat speelt er (onzichtbaar) in hun huidige leven? Welke belemmeringen ondervinden ex-couveusekinderen in relatie tot zichzelf, school, werk, gezin, familie en maatschappij?
Wat kunnen artsen, zorgprofessionals, onderwijzers en andere mensen die met ons te maken hebben van ons leren? Hoe kunnen ouders beter weten wat hun op langere termijn eigenlijk te wachten staat als ze een te vroeg, ziek of te klein geboren kind krijgen? Wat zijn de verwachtingen en zorgen als deze kinderen volwassen zijn?
Couveusekinderen informeren couveusekinderen
Het team van dit platform bestaat uit ervaringsdeskundigen. We hebben allemaal een levenspad bewandeld vanuit onze couveuse de wereld in. Wij weten ongeveer wat jij mee gemaakt hebt of meemaakt. Je bezorgdheid of klachten kun je delen en zijn vaak herkenbaar en niet geheel ongegrond. Dat doen we op verschillende manieren. Kijk daarvoor onder Wat doen wij?
CONTACT
CONTACT
Post- en bezoekadres:
Pottenbakkerlaan 4
3828XA Hoogland