Tijdschrift Vriendin, 12 t/m 18 november 2019, nr. 46.
Regina (49) is getrouwd met Kees, moeder van Suzanne (18), Erik- Jan (17) en Jeroen (11). Ze werkt als yogadocent en lichaamsgerichte coach met specialisatie vroege levensstress.
“Voor een baby’tje is het extreem belangrijk om zich veilig en geborgen te voelen. Het is zelfs zo essentieel dat een problematische start gevolgen heeft voor de rest van zijn ontwikkeling. Er is nog weinig bekend welke impact een vroeggeboorte op emotioneel en sociaal niveau op een mens heeft, maar zeker is dat couveusekinderen stress en pijn moeten doorstaan en zich niet kunnen uiten. Hun lichaampje is nog niet volgroeid, ze worden omgeven door apparatuur en geluid en de meeste aanrakingen die ze voelen hebben te maken met een medische behandeling. Tegenwoordig is men ervan doordrongen dat huidcontact en liefdevolle aanrakingen goed is voor de baby, maar toen ik werd geboren, nog niet.
Bijna vijftig jaar geleden werd ik met 34 weken en 1490 gram geboren. Hoewel ik goed leek mee te komen met leeftijdsgenoten, had ik wel meer problemen. Ik was eerder vermoeid en had voedselintoleranties. Nu weet ik dat dit gevolgen zijn van mijn vroeggeboorte, maar dit zag ik pas toen mijn oudste dochter ook te vroeg werd geboren. Suzanne leek meer last te hebben met het verwerken van prikkels. Ik zag dat ze gevoeliger was en herkende veel van mezelf in haar. Ik verdiepte me in het onderwerp en ontdekte als een baby niet op een liefdevolle manier is aangeraakt, het als volwassene meer moeite heeft met zijn gevoelens en om met zijn gevoelens en relaties om te gaan. Dat herkende ik ook bij mezelf. Het leek alsof het meer moeite kostte.
Door mijn geboorte te onderzoeken, ben ik zoveel meer over mezelf te weten gekomen en begrijp ik waarom ik doe wat ik doe en waarom ik bepaalde dingen steeds weer lastig vind. Ik weet nu dat de omstandigheden rondom je geboorte invloed kunnen hebben op de rest van je leven en zelfs de basis vormen voor je gevoel van veiligheid, eigenwaarde en verbondenheid met anderen. Yoga hielp me om me beter te voelen en mijn lichaamswijsheid te gebruiken. Ik was daar zo enthousiast over dat ik ook les ben gaan geven. Als coach wil ik nu ex-prematuren ondersteunen. Door hun vaak problematische start zijn ze soms kwetsbaarder, ook op emotioneel niveau. Ik geloof dat ze voor hun welzijn en geluk meer nodig hebben dan anderen en daar wil ik ze graag bij helpen.”